Isodränillä viiden kerrostalon kellarit kuiviksi Espoon Tapiolassa

18.4.2023, Isodrän

Espoon Tapiolassa osoitteessa Louhentie 13 on täysi touhu päällä. Viiden kerrostalon kellarikerroksen remontti merkitsee salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusimista. Myös seinäeristeet menevät uusiksi, ja lisälämmöneriste nostaa kellarikerroksen eristyksen uudelle tasolle.

Aiemmin kellarissa ja myös ensimmäisessä asuinkerroksessa kärsittiin kosteudesta. Kellarissa on varasto- ja väestönsuojatiloja, ja sellaisina ne säilyvät myös jatkossa. Remontin jälkeen ei tarvitse huolehtia kosteudesta eikä kylmyydestä, sillä uusi ratkaisu hoitaa molemmat ongelmat.

ISODRÄN®-järjestelmää hyödyntävä salaojaremontti alkoi elokuussa, ja jouluun mennessä kaikki viisi taloa ovat eristeiden ja salaojituksen osalta valmiit. Pihatöitä viimeistellään vielä kevään aikana. Ensi kesänä saadaan pihapiirissä nauttia jo valmiista, kauniista pihasta.

1960-luvun rakenteet ovat peruskorjauksen tarpeessa

Kun taloilla on ikää jo kuusikymmentä vuotta, on aika uusia myös maan alla olevia rakenteita. Tapiolan kerrostaloyhtiö on tyypillinen rakennusajankohtansa  edustaja myös salaojituksen osalta.

– Salaojaputkina käytetyt saviruukkuputket olivat jo täysin hajalla. Materiaalit olivat hapertuneet ja puun juuret rikkoneet rakenteita. Kaikilla seinillä ei ollut salaojaputkia ollenkaan. Tällaiset ratkaisut eivät palvele nykyajan vaatimuksia ja ovat yksinkertaisesti vanhentunutta tekniikkaa, tekninen johtaja Joonas Kumpla Molarum Salaojat Oy:stä kertoo.

Kun kosteutta oli päässyt vuosien ajan rakenteisiin, se näkyi muun muassa kellarinlattian maalipinnan hilseilynä.

Nopea ja helppo asentaa

Aluksi perustusten seinäpinnasta puhdistettiin pois vanhat materiaalit, jotka tämän ikäisissä taloissa ovat tyypillisesti usein bitumia tai kermiä. Kun puhdas betonipinta oli saatu esiin, se vuorattiin kauttaaltaan 100 millimetrin paksuisilla Isodrän-levyillä, yhteensä 200 mm vahvuisesti.

ISODRÄN®-levyt valmistetaan Ruotsissa bitumilateksiemulsiolla vettymättömiksi käsitellyistä ja yhteenliimatuista, pyöreistä EPS-palloista. Levyillä on hyvä lämmöneristyskyky, ja niiden huokoinen rakenne laskee kosteuden ja vesihöyryn lävitseen.

– ISODRÄN®-lämmöneristeen avulla talon perustuksiin saadaan sekä lämmöneriste että kapillaarikatko. Kosteus poistuu eristeen kautta salaojaputkiin. Hengittävä ISODRÄN®-materiaali toimii pystysalaojana ja tehokkaana lämmöneristeenä, Joonas Kumpula kertoo.

Lue alkuperäinen artikkeli täältä!