Mistä kosteusvauriot johtuvat?

Ensin vähän olemassa olevista rakennuksista.

Lähes kaikki ennen 1980-luvun loppupuolta rakennetut kellarit on rakennettu siten, että maaperän kosteus kulkeutuu perusrakenteisiin ja huoneisiin, nk. sisäänpäin vaeltava kosteus.

Kosteuden lähteet, jotka johtavat kosteutta sisäänpäin ovat:

1. Lämmöneristyksen puuttuminen lämmittää maaperää. Maaperän kosteus tunkeutuu näin ollen rakennuksen perustaan.
2. Kapillaarisen kosteuden nousu ja imeytyminen maaperästä
3. Puutteellisen salaojituksen vuoksi suora vesikosketus
4. Perusmuurin ulkopuoliset tiiviit kerrokset estävät kuivumisen
5. Sopimaton kosteutta sitova lämmöneristys
6. Sisäpuolinen lämmöneriste

Se, että kosteus saa kuivua esteettä sisälle huoneilmaan, siksi että huonetilojen lattiat ja seinät ovat käsittelemättömiä, aiheuttaa harvoin suoranaista vahinkoa. Huoneilman ja sisätiloissa säilytettävien materiaalien kosteus muodostuu kuitenkin korkeaksi. Sellaisessa huoneessa on oltava korkea lämpötila ja hyvä tuuletus, jotta huone tuntuisi kuivalta. Sellaisten tilojen lämmitys on kallista eikä niitä voi muuttaa asuintiloiksi, koska seiniä ja lattioita ei voi maalata, tapetoida eikä lattioille voi asentaa mattoja jne. Toimenpiteistä olisi luonnollisena seurauksena kosteusongelma.

Lähes kaikki sisäseinissä ja lattioissa käytettävät pintamateriaalit jarruttavat tai estävät kosteuden pääsyn sisätiloihin. Kosteuden pääsy vanhoihin rakennuksiin aiheuttaa perusmuurin, lattioiden ja jopa väliseinien kostumista ja pintamateriaalien vahingoittumista.

Back to top