ISODRÄN turvaa Tammelan Stadionin lämmöneristyksen

20.12.2023, Isodrän

 

Tampereen Tammelaan on valmistunut uusi 8000 henkilön jalkapallostadion. Rakennusprojekti on ollut käynnissä vuoden 2021 kesästä saakka ja nyt lähes kahden ja puolen vuoden jälkeen stadion on valmiina. Stadionin valmistuminen on hieno uutinen jalkapallofaneille, koska sen lisäksi, että Ilves saa uuden kotikentän Tampereelle, tulee kenttä vastaamaan UEFA:n 4-kategorian vaatimuksia, jotka mahdollistavat euro- ja maajoukkuepelien pelaamisen Tampereella. UEFA:n vaatimukset koskettavat stadionin käyttöominaisuuksien lisäksi myös esimerkiksi kentän laatua ja rakennetta, jotka tullaan tarkastamaan ennen käyttöönottoa sekä säännöllisin väliajoin sen jälkeen. Jalkapallon lisäksi kenttää on kaavailtu mahdolliseen konsertti- tai muuhun tapahtumakäyttöön.

Jalkapallostadion oli perinteistä suurempi projekti, koska samaan stadionin yhteyteen rakennetaan samalla uudet kodit yli 400 asukkaalle, yli 3000 neliön suuruinen liikekeskus stadionin alle sekä pysäköintilaitos. Rakennusprojekti toteutettiin allianssimallilla, jonka kumppaneina toimivat Tampereen kaupunki, JKMM arkkitehdit, Pohjola Rakennus ja YIT. Pääurakoitsijana Tammelan stadionin osalta toimi Pohjola Rakennus. Kentän asennustöitä, myös Isodrän-levyjen osalta, johti työvaihemestari Atte Rautiainen. Projektissa on ollut mukana satoja työntekijöitä. Stadionin paikalla aiemmin ollut Tammelan pallokenttä on ollut jo 1930-luvulta saakka keskeinen tapahtumapaikka ja saakin nyt arvoisensa päivityksen uuden stadionin muodossa.

Kuvassa vasemmalta oikealle Muottikolmion Petja Pessi, Isodränin Anders Edlund, Muottikolmion Mikko Aalto ja Pohjola Rakennuksen Atte Rautiainen.

ISODRÄN turvaa kentän lämmöneristyksen

Muottikolmio toimitti stadionille 2400 m2 ISODRÄN-levyä. Tammelan stadionin kentän alueesta hieman alle puolet sijaitsee alle tulevan kauppakeskuksen päällä, kun taas toisen puolikkaan alle tulee pysäköintilaitos. Kauppakeskuksen päälle oli tärkeää saada luotettava vedeneristysratkaisu, jonka takia projektissa hyödynnettiin ISODRÄNiä. Stadionilla käytettiin ISODRÄN-levyjä tehostamaan lämmöneristystä, sekä vähentämään vedenpainetta alle asennettujen lämmöneristeiden ja vedeneristeiden päällä.

ISODRÄN-lämmöneriste on ylivoimainen valinta toteutettaessa kosteudelta suojattua rakennusta. ISODRÄN-levy koostuu suuresta määrästä 5-10 mm kokoisia EPS-kuulia, jotka on pinnoitettu ja liimattu yhteen bitumipohjaisella yhdisteellä. Näin saadaan aikaiseksi huokoinen, salaojittava ja diffuusion mahdollistava lämmöneriste. ISODRÄN-levyjä valmistetaan 6 puristuslujuutena ja 2 paksuutena eri käyttötarkoituksiin. Tyypillisimmin ISODRÄNiä käytetään salaojittavana lämmöneristeenä maanvastaisissa rakenteissa, mutta se soveltuu loistavasti käytettäväksi myös esim. viherkatoissa ja urheilukentissä, kuten Tammelan stadionissa. ISODRÄNin puolelta projektia oli tukemassa Anders Edlund teknisestä myynnistä.

 

Urheilukentissä ISODRÄNin hyödyt tulevat esiin suurempana kestävyytenä ilmasto-olosuhteiden vaihtelulle. Tehokas tyhjennys takaa tasapainoisen vesipitoisuuden ja edistää myös ruohonjuurien hapetusta – tuloksena on kuivemmat pinnat, paremmat peliolosuhteet ja pidempi kausi. Lämmöneristyskyky vähentää routaa ja varmistaa, että ruoho alkaa ja kasvaa aikaisemmin keväällä.

ISODRÄN oli uusi tuote urakoitsijalle, mutta sen käyttö projektiin tuli selkeänä suosituksena rakennesuunnittelijalta. Vaikka kyseessä olikin uusi tuote kentän rakentajalle, sujui asennus nopeasti ja vaivattomasti ilman sen suurempia ongelmia. Kyseessä oli ensimmäinen jalkapallokenttä Suomessa, jossa on hyödynnetty ISODRÄN-levyjä. Kuitenkin vastaavanlaiseen tarkoitukseen ISODRÄN-levyjä on käytetty esimerkiksi tenniskentän rakenteissa Varsinais-Suomessa.